هر سال همزمان با ذوب یخچال‌ها از ارتفاع کوهی در سوئد دو متر کاسته می‌شود. 

پژوهشگران می‌گویند که تغییرات اقلیمی با ذوب یخچال‌ها باعث کاهش ۲۰ متر از ارتفاع بلندترین کوه سوئد، کبنه‌کایزه از نیمه سال‌‌های دهه ۹۰ میلادی تا به امروز شده است.

کبنه‌کایزه، تنها قله یخچالی باقی‌مانده در سوئد، سال گذشته دو متر دیگر از ارتفاع خود را از دست داد. به گفته پژوهشگران دانشگاه استکهلم دلیل ذوب یخچال‌ها افزایش دمای هوا به سبب تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین است. 

سال ۲۰۱۹، قله جنوبی کوه کبنه‌کایزه پس از ذوب یک سوم از یخچال‌هایش عنوان بلندترین قله سوئد را از دست داد و به رده دوم سقوط کرد. قله شمالی که هیچ یخچالی ندارد اکنون بلندترین کوه این کشور به شمار می‌رود.

دانشگاه استکهلم چهارشنبه ۲۷ مرداد / ۱۸ اوت در بیانیه‌ای نوشت:

«روز ۱۴ اوت (۲۳ مرداد)، ارتفاع قله جنوبی کبنه‌کایزه ۲۰۹۴,۶ متر بالای سطح دریا اندازه‌گیری شد. این پایین‌ترین ارتفاعی است که از زمان اندازه‌گیری ارتفاع این قله در سال‌های دهه ۱۹۴۰ میلادی تا به امروز ثبت شده است.»

در ادامه این بیانیه آمده است:

«کاهش ارتفاع قله و تغییر ظاهر برف‌انباشت با افزایش دمای هوا قابل توجیه است. البته تغییر شرایط باد که بر محل انباشت برف در زمستان نیز تأثیر می‌گذارد می‌تواند بر کاهش ارتفاع قله جنوبی تأثیر گذاشته باشد.»

به گفته پژوهشگران این دانشگاه، تغییر ارتفاع قله انعکاس گرم شدن اقلیم سوئد در درازمدت است.

به تازگی نهاد ارزیابی تغییرات اقلیمی ملل متحد در گزارشی نوشت که گرمایش جهانی سبب ذوب استثنائی یخچال‌ها شده و به مرحله غیرقابل کنترل نزدیک می‌شود.

بیشترین ارتفاع قله جنوبی کوه کبنه‌کایزه در اواسط سال‌های دهه ۱۹۹۰ میلادی ۲۱۱۸ متر اندازه‌گیری شده بود.

کوه کبنه‌کایزه در ۱۵۰ کلیومتری شمال مدار شمالگان در رشته کوه‌‌های اسکاندیناوی قرار دارد.