شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران دوشنبه ۱۳ تیر در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که مژگان باقری، ایرج رهنما، بهنام محمدی، رمضان ابونصری، مراد نوشادی، حسام‌الدین مظلومی و مرتضی رشیدی که در جریان گردهمایی اعتراضی معلمان سراسر کشور در استان فارس بازداشت شده بودند، آزاد شدند.

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران از آزادی این معلمان استقبال کرد و گفت «امیدوار است که با پایان دادن به روند پرونده‌سازی و آزادی معلمان در بند، روندی عقلایی و قانونی در تصمیم‌گیری‌های کشور ایجاد شود».

با این حال هنور  زهرا اسفندیاری، محمدعلی زحمتکش، غلامرضا غلامی کندازی، اصغر امیرزادگان، حمید عباسی، ناصر موسوی و محمد عالیشوندی، دیگر معلمان زندانی استان فارس همچنان در بازداشت و بلاتکلیفی به‌سر می‌برند.

در این میان، محمدعلی زحمتکش، بازرس کانون صنفی معلمان استان فارس که در اعتراض به تداوم بازداشت غیرقانونی خود و دیگر اعضای تشکل‌های صنفی و عدم رعایت اصل تفکیک جرایم در زندان، از هفتم تیر دوباره اعتصاب غذا کرده بود، در پی وخامت جسمی با اصرار همکاران خود در انجمن صنفی فرهنگیان  فارس و کانون صنفی معلمان  بوشهر و با اصرار هم‌بندی‌هایش، پس از شش روز اعتصاب غذای خود را به اعتصاب غذای تر تغییر داد.

برای محمدعلی زحمتکش وثیقه‌ای تعیین نشده است و ظاهراً مأموران امنیتی قصد آزادی او را ندارند. او اعلام کرده که تا زمان آزادی به اعتصاب خود ادامه خواهند داد.

رسول بداقی، اسکندر لطفی، شعبان محمدی، مسعود نیکخواه، جعفر ابراهیمی، محمد حبیبی، عبدالرزاق امیری، هیوا قریشی، کاوە محمدزادە، امیدشاە محمدی، پرویز احسنی و رمضان ابونصری، از جمله معلمان دیگری هستند که همچنان در زندان به‌سرمی‌برند.

مسعود نیکخواه ۱۱ اردیبهشت، همزمان با تجمع سراسری معلمان در روز جهانی کارگر به همراه شعبان محمدی و اسکندر لطفی در مریوان بازداشت شد. مأموران امنیتی او و دو عضو دیگر انجمن صنفی معلمان مریوان را به دلیل دیدار با سیسل کولر و ژاک پاریس، دو عضو انجمن آموزشی و تحصیلی فرانسه که به ایران سفر کرده بودند، به «ارتباط با نیروی خارجی با هدف براندازی نظام» متهم کرده‌اند.

محمد حبیبی، رسول بداقی و جعفر ابراهیمی سه عضو کانون صنفی معلمان در اسلامشهر و تهران هم که یک روز قبل از تجمع سراسری معلمان در روز جهانی کارگر بازداشت شدند و در زندان اوین ممنوع الملاقات شده‌اند، به اتهامی مشابه برای «اعتراف اجباری» و تن دادن به سناریو نهادهای امنیتی، تحت فشار قرار دارند.

نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران از آغاز نیمه دوم سال گذشته که دور تازه اعتراضات معلمان به تعدیل لایحه رتبه‌بندی حقوق فرهنگیان و همچنین سرکوب فعالان صنفی و خصوصی سازی آموزش و پرورش آغاز شد، بیش از ۲۰۰ معلم را در شهرهای مختلف بازداشت و ده‌ها معلم را به مراجع قضایی و امنیتی احضار کرده‌اند.

در آخرین دور اعتراضات معلمان که در ۲۵ خرداد برگزار شد، دست‌کم ۶۵ معلم در شهرهای مختلف بازداشت شدند.

پرویز رستمی، فیلمساز و معلم مریوانی که موفق شد جایزه‎ بهترین فیلم‌ مستند مسکو را به‌خاطر فیلم «هفت سمفونی زاگرس» دریافت کند جایزه خود را به معلمان زندانی تقدیم کرد. فیلم «هفت سمفونی زاگرس» ساخته رستمی روایت فلسفه هفت مقام موسیقایی از کهن‌ترین ساز بادی (شمشال) در زندگی مردمان زاگرس‌نشین است.