نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا بار دیگر در روز پنج‌شنبه ۲۰ مرداد / ۱۱ اوت گلوله‌باران شد. شرکت انرژی دولتی اوکراین (Enerhoatom) گزارش داد که مجتمع هسته‌ای زاپوریژیا دوباره گلوله‌باران شده است. این شرکت نیروهای روسیه را که از ماه مارس این منطقه را اشغال کرده‌اند، مقصر دانست، اما خبرگزاری تاس روسیه به‌نقل از مدیران محلی مورد حمایت مسکو گزارش داد که اوکراین این مرکز را گلوله‌باران کرده است. اطلاعات دو طرف را نمی‌توان به‌طور مستقل تأیید کرد.

شرکت انرژی دولتی اوکراین گفت نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا پنج بار مورد اصابت قرار گرفته است، از جمله در نزدیکی محلی که مواد رادیواکتیو در آن ذخیره شده بود. به‌گزارش این شرکت، کسی در این حمله زخمی نشد و وضعیت در کارخانه همچنان تحت کنترل بود.

خبرگزاری تاس روسیه نوشت ارتش اوکراین نیروگاه زاپوریژیا را برای دومین بار در ۲۴ ساعت گذشته گلوله‌باران کرد.

ولادیمیر روگوف، یکی از اعضای شورای اصلی اداره نظامی-غیرنظامی منطقه زاپوریژیا، به تاس گفت

شهر انرهودار در استان زاپوریژیا نیز هدف حمله قرار گرفته است. به‌گفته روگوف پنج موشک در منطقه فرماندهی نیروگاه، به نزدیکی محل جوشکاری و ذخیره منابع تشعشعی و پنج موشک دیگر به نزدیکی ایستگاه آتش نشانی نیروگاه اثابت کرده است

خبرگزاری تاس افزود ارتش اوکراین طی شبانه روز گذشته و بامداد پنج‌شنبه با پهپاد و توپخانه سنگین تلاش کرد به انرهودار و نیروگاه هسته‌ای حمله کند، اما سامانه‌های پدافند هوایی روسیه تمامی حملات را دفع کردند.

هشدار گوترش نسبت به فاجعه هسته‌ای

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از درگیری‌های روسیه و اوکراین در نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا عمیقاً ابراز نگرانی کرد.

گوترش پیش از نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره وضعیت بزرگترین نیروگاه هسته‌ای اروپا نسبت به یک فاجعه هسته‌ای هشدار داد.

دبیرکل سازمان ملل ضمن ابراز تأسف از این‌که در روزهای اخیر هیچ تنش‌زدایی صورت نگرفته است، گفت:

«این نیروگاه نباید به‌عنوان بخشی از عملیات نظامی مورد استفاده قرار گیرد. در عوض، باید توافقی فوری در سطح فنی بر سر ایجاد یک محیط غیرنظامی‌شده جهت تأمین امنیت منطقه به‌دست آید.»

هشدار زلنسکی در مورد فاجعه هسته‌ای

پیش از این در صبح پنج‌شنبه، ولودیمیر زلنسکی، رئیس ‌جمهوری اوکراین بار دیگر به جامعه بین‌المللی درباره یک فاجعه هسته‌ای جدید مشابه فاجعه هسته‌ای چرنوبیل در سال ۱۹۸۶، هشدار داد.

زلنسکی در آغاز کنفرانس اهداکنندگان کمک به اوکراین در کپنهاگ از طریق تماس ویدیویی روسیه یک «کشور تروریستی» نامید که به‌گفته او نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا را به گروگان گرفته و از آن برای باج‌گیری استفاده می‌کند. او گفت «امروز روسیه حتی خطرناک‌تر از اتحاد شوروی است که زمانی تلاش کرد که فاجعه هسته‌ای چرنوبیل را پنهان کند». زلنسکی همچنین گفت «ما باید از اروپا در برابر این تهدید محافظت کنیم»

نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا نه تنها بزرگترین نیروگاه هسته‌ای اروپا، بلکه سومین نیروگاه بزرگ جهان است.

هشدار نسبت به قطع برق

شرکت دولتی انرژی اوکراین به‌تازگی اعلام کرد که روسیه می‌خواهد نیروگاه هسته‌ای اشغال‌شده زاپوریژیا را به شبکه برق شبه‌جزیره کریمه متصل کند. پترو کوتین، رئیس این شرکت گفت «برای این کار، خطوط برق نیروگاه هسته‌ای، که به سیستم انرژی اوکراین متصل هستند، آسیب می‌بینند».

 هاینتس اشمیتال، کارشناس هسته‌ای گروه «گرین‌پیس»، پس از این اظهارات نسبت به احتمال قطع برق در نیروگاه هشدار داد. اشمیتال به خبرگزاری فرانسه گفت:

«منبع جریان برق شریان یک نیروگاه هسته‌ای است، حتی زمانی که خاموش است نیاز به خنک شدن دارد. اگر خرابی کامل هم در شبکه و هم ژنراتورهای پشتیبان وجود داشته باشد، فروپاشی تقریباً اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.»

اشتفی لمکه، وزیر محیط زیست آلمان و عضو حزب سبزهای این کشور نیز نسبت به وضعیت نیروگاه اتمی زاپوریژیا ابراز نگرانی کرد. او خواهان بازرسی کارشناسان مستقل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از این نیروگاه شد.

وزیران امور خارجه کشورهای گروه ۷ نیز پیش از این خواستار این اقدام شده بودند.

کمک به اوکراین

پنج‌شنبه ۲۰ مرداد / ۱۱ اوت، گروهی متشکل از ۲۶ کشور متعهد شدند که بیش از ۱,۵ میلیارد یورو (۱,۵۵ میلیارد دلار) برای تقویت توان نظامی اوکراین در جنگ با روسیه به کی‌یف کمک کنند. مورتن بودسکوف، وزیر دفاع دانمارک در یک کنفرانس مطبوعاتی این موضوع را اعلام کرد.

دو روز پیش نیز آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا اعلام کرد که دولت این کشور یک بسته کمکی جدید ۴,۵ میلیارد دلاری برای رفع نیازهای بودجه‌ای اوکراین فراهم خواهد کرد.

اوکراین از انهدام ۹ فروند جنگنده روسیه در کریمه خبر داد

در پی وقوع انفجارهای دو روز پیش در پایگاه هوایی ساکی واقع در شبه‌جزیره کریمه، کی‌یف روز پنج‌شنبه اعلام کرد که ۹ فروند هواپیمای جنگنده روسیه در جریان این حمله منهدم شده‌اند. مقام‌های اوکراینی اما هنوز به‌طور رسمی مسئولیت این انفجارها را برعهده نگرفته‌اند

روسیه انهدام هواپیماهای جنگی خود را را تکذیب کرد اما روز پنج‌شنبه تصاویر ماهواره‌ای منتشر شد که به نشان می‌دادند دست‌کم هفت هواپیمای جنگنده در این پایگاه هوایی منفجر شده‌اند و احتمالاً به سایر هواپیماها نیز آسیب جدی وارد شده است.

برخی از ناظران می‌گویند اوکراینی‌ها در این حمله به احتمال زیاد از موشک‌های ضد کشتی استفاده کرده‌اند.

اگر نیروهای اوکراینی عامل این انفجارها بوده باشند، این نخستین حمله بزرگ به یک پایگاه نظامی روسیه در شبه‌جزیره کریمه پس از اشغال آن در سال ۲۰۱۴ توسط روسیه  است.

گلوله‌باران گسترده روسیه در شرق اوکراین

به‌گفته مقام‌های اوکراینی، روسیه شب گذشته حملات گسترده‌ای را در شرق اوکراین انجام داده و ۱۲۰ موشک به اطراف شهر نیکوپل شلیک کرده است.

والنتین رسنیچنکو، فرماندار دنیپروپتروفسک گفت در این حملات سه نفر کشته و هفت نفر زخمی شدند.

روسیه هفته‌هاست تلاش می‌کند تا کنترل کل منطقه دونباس در شرق اوکراین را به‌دست بگیرد. نیروهای روسی در حال حاضر منطقه اطراف شهر لوهانسک را کنترل می‌کنند و همزمان به‌طور فزاینده‌ای به منطقه دونتسک حمله می‌کنند.

گفته می‌شود درگیری‌های شدیدی نیز در اطراف شهر پیسکی در شرق اوکراین جریان دارد. یکی از مقام‌های جمهوری خلق دونتسک که مورد حمایت روسیه است، گفت این شهر در ۱۰ کیلومتری شمال غرب مرکز استان به همین نام، در کنترل نیروهای روسی و جدایی‌طلب است.

مقام‌های اوکراینی سقوط این شهر کلیدی برای دفاع از دونتسک را رد کردند.