با وجود کشتار و سرکوب‌ خشونت‌بار مردم توسط حکومت در اعتراضات گسترده جاری، رسانه‌های داخل کشور گزارش دادند که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی چهارشنبه ۱۳ مهر در گفت‌وگوی تلفنی با لوئیجی دی مایو، وزیر امور خارجه ایتالیا مدعی شده است که «جمهوری اسلامی ایران با اعتقاد عملی به دموکراسی، همواره به مطالبات مسالمت‌آمیز مردم توجه کرده است».

امیرعبداللهیان به وزیر خارجه ایتالیا گفته است:

«از مواضع و‌ مداخلات برخی مقامات اروپا در وقایع اخیر ناخرسندیم و اگر اتحادیه اروپا بخواهد با رفتاری دوگانه، اقدامی شتاب‌زده و نسنجیده انجام دهد، باید منتظر اقدام مؤثر و متقابل جمهوری اسلامی ایران باشد.»

سخنان وزیر خارجه جمهوری اسلامی واکنش به نشست روز گذشته پارلمان اروپاست. نمایندگان پارلمان اروپا روز گذشته سه‌شنبه ۱۲ مهر / ۴ اکتبر در جلسه ویژه رویدادهای ایران از زنان و مردم ایران پشتیبانی کردند و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از بررسی گزینه‌های تحریم حکومت ایران به‌ دلیل «کشتن مهسا امینی و سرکوب اعتراضات سراسری» خبر داد. بورل گفت:

«این‌که شمار بسیاری از مردم در جریان اعتراضات توسط حکومت ایران، سرکوب شده و ده‌ها نفر نیز کشته شده‌اند نه یک نظر، بلکه یک “واقعیت” است.»

او همچنین با ذکر شعار «زن، زندگی، آزادی»، زنان ایران را نیروی محرکه این اعتراضات دانست و افزود «معترضان خواستار احترام، عدالت و‌ برابری هستند».

کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه نیز روز گذشته در نشست پارلمان این کشور گفت اتحادیه اروپا در حال بررسی تحریم مقام‌های ایرانی دخیل در سرکوب اعتراضات اخیر است. کولونا گفت:

«واکنش فرانسه در قلب اتحادیه اروپا هدف قرار دادن مقام‌هایی است که در سرکوب اعتراضات نقش مهمی دارند. اتحادیه اروپا در حال بررسی وضع تحریم‌هایی نظیر ممنوعیت سفر و مسدود کردن دارایی این افراد است.»

پیش از این بوندستاگ، پارلمان آلمان نیز سرکوب اعتراضات مردمی در ایران را محکوم کرده و آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان نیز گفته بود به پرونده سرکوب اعتراضات مردم در ایران، در نشست اتحادیه اروپا رسیدگی و احتمالاً تحریم‌هایی علیه جمهوری اسلامی اعمال خواهد شد.

سناریوی همیشگی

امیرعبداللهیان همچنین در گفت‌وگو با همتای ایتالیایی خود همچون دیگر رهبران حکومتی گفته است:

«در وقایع اخیر مداخله‌گران خارجی، عوامل سازماندهی شده و تروریست‌ها به ویژه در زاهدان و غرب کشور ایران، مسیر اجتماعات مسالمت‌آمیز مردم را به سمت خشونت، آشوب و کشتار مردم بی‌گناه و پلیس و حافظان امنیت سوق دادند.»

این مواضع سال‌هاست از سوی مسئولان اصلی حکومت اسلامی از جمله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در برابر اعتراضات مردمی در ایران گرفته می‌شود تا به این ترتیب هم معترضان را «تروریست»، «خشونت‌طلب» و «عامل خارجی» معرفی کنند و هم از این طریق کشتار آن‌ها را توجیه کرده، خود را از زیر بار مسئولیت چنین جنایت‌هایی خارج کنند.

دروغ «رسیدگی به پرونده مهسا امینی»

امیرعبداللهیان همچنین از «رسیدگی دقیق و عادلانه» به پرونده قتل مهسا (ژینا) امینی سخن گفته و چنین وانمود کرده است که جمهوری اسلامی «با جدیت» به این موضوع رسیدگی خواهد کرد. این در حالی است که امجد امینی، پدر مهسا امینی و محمد صالح نیکبخت، وکیل خانواده امینی بارها گفته‌اند مسئولان حکومتی در این زمینه هیچ کاری از پیش نبرده‌اند.

محمد صالح نیکبخت امروز چهارشنبه ۱۳ مهر در گفت‌وگو با وب‌سایت «دیده‌بان ایران» گفت:

«غیر از یک بار که به سئوالات یکی از همکاران پاسخ‌هایی از سوی بازپرس پرونده داده شده، و نیز تحقیقی که روز دوشنبه هفته گذشته از پدر، برادر و دخترخاله خانم امینی صورت گرفته؛ هیچ‌گونه پاسخی دریافت نکرده‌ایم.»

او در مورد مطالعه پرونده مهسا امینی گفت:

«ما منتظر هستیم که پرونده ایشان را مطالعه کنیم، و تا کنون توانسته‌ایم تنها بخشی از “بدل” این پرونده را مطالعه کنیم.»

به‌گفته این وکیل دادگستری «تاکنون در مورد دسترسی خانواده مهسا امینی به اسناد، مدارک و دلایل موجود در پرونده، اقدامی از سوی دستگاه قضا صورت نگرفته است».