آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید اعلام کرد که استیضاح مکرر وزیران دولت روحانی در شرایط کنونی که ایران تحت تحریم ایالات متحده آمریکا قرار دارد به صلاح نیست. او در درس خارج از فقه خود از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواست که از تضعیف دولت و تلاش برای تغییر وزیران، آن هم وزیرانی که در مقابل دشمن ایستاده‌اند دست بردارند.

دیدار مکارم شیرازی و ظریف بعد از برجام با این توصیه به وزیر خارجه: شما حساسیت نشان ندهید (عکس: آرشیو)

روز گذشته (سه‌شنبه) علی‌اصغر یوسف‌نژاد عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی از تقدیم طرح استیضاح محمد جواد ظریف به هیئت رئیسه مجلس با ۲۴ امضا و در ۱۱ محور خبر داد.

استیضاح‌کنندگان ظریف را به «بی‌توجهی به اقتصاد در دیپلماسی کشور»، «استفاده از سفیران ناکارآمد»، «عدم توجه به توسعه روابط با کشورهای آسیایی، آفریقایی، و آمریکای لاتین»، «تهدید بنیه دفاعی کشور»، و «عدم تأمین منافع ملی در قراردادهای منعقدشده» متهم کرده‌اند. اما مهم‌ترین بند استیضاح به سخنان ظریف درباره پولشویی گسترده در ایران مربوط می‌شود که در روزهای اخیر بازتاب وسیعی داشت و اصولگرایان را علیه او برانگیخت.

آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی چهارشنبه ۷ آذر در ابتدای درس خارج فقه خود در مسجد اعظم قم بدون آنکه از ظریف نام بیاورد، از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواست از تلاش برای تغییر مکرر وزیران دولت روحانی دست بردارند:

«در این شرایط اگر بخواهیم وزیری را تغییر دهیم آن هم وزیرانی که در مقابل دشمنان ایستاده‌اند، کار درستی نیست و نباید در این موقعیت دولت ضعیف شود. باید از این استیضاح‌های پشت سر هم در این شرایط صرف نظر کرد و نمایندگان مجلس ایرادها و اشکال‌های خود به وزیران را به صورت انتقاد و سؤال مطرح کنند. خود استیضاح به معنای تضعیف پایه فعالیت‌های وزیر است و در این شرایط باید ملاحظات لازم را داشت.»

مکارم شیرازی به نمایندگان مجلس شورای اسلامی هشدار داد که اقداماتی مانند استیضاح «دردسر» دارد.

محمد جواد ظریف، نخستین وزیر خارجه جمهوری اسلامی است که در آستانه استیضاح قرار گرفته.

محمدجواد ظریف ۲۱ آبان تلویحاً گفته بود یکی از دلایل مخالفت با لوایح چهارگانه مبارزه با پولشویی این است که بسیاری از پولشویی در ایران منفعت می‌برند:

 «بالاخره پولشویی یک واقعیت در کشور ماست و خیلی‌ها از پولشویی منفعت می‌برند. من نمی‌خواهم این پولشویی را به جایی نسبت دهم، اما جاهایی که هزاران میلیارد پولشویی می‌کنند حتماً آن‌قدر توان مالی دارند که ده‌ها و صدها میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی کنند.»

این سخنان انتقاد رئیس قوه قضائیه و گروهی از اصول‌گرایان را در پی داشت. حسینعلی حاجی دلیگانی، یکی از نمایندگان جبهه پایداری سه‌شنبه ۲۹ آبان از جمع‌آوری امضا برای استیضاح ظریف خبر داد.

مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در دفاع از ظریف دایره پولشویی در جمهوری اسلامی را به مجلس و قوه قضائیه هم کشاند و با لحنی که از تهدید نشان داشت گفت:

«بگذارید استیضاح کنند مشکلی ندارد؛ به هر حال خیلی حرف‌ها هست که می‌تواند در مجلس صادقانه مطرح شود چراکه خیلی حرف‌ها آن‌گونه که مطرح می‌شود نیست. (…) اما سئوال این‌جاست اگر قرار باشد کسی استیضاح راه بیندازند آیا صلاح است این مسائل از تریبون و در دعواهای خودمان مطرح شود؟»

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی چهارشنبه ۳۰ آبان در جلسه هیئت دولت با حمایت از ظریف، از مسئولان خواست تا به جای آن‌که بر سر پولشویی جدال کنند، مشکل را از میان بردارند. بحث بر سر تصویب لوایج چهارگانه مبارزه با پولشویی است که راه کمک‌های نقدی به حزب‌الله لبنان و گروه‌های شبه‌نظامی شیعه در خاورمیانه را سد می‌کند اما برای اقتصاد ایران و ادامه تراکنش‌های مالی حیاتی است.

بیشتر بخوانید: